2013. december 9., hétfő

Egy hónapja zöldülünk: gazdaság (2x), élelmiszer, vegyszerek... hol tartunk most?

Egy hónapja indult el az Ökokör Dunakeszin. A csoport összetételéről annyit érdemes megemlíteni, hogy zömmel igen tudatos anyukákból áll, akik már korábban is nyitott szemmel jártak. Célunk, hogy bővüljenek az ismeretek, hogy olyan témák kerüljenek elő, amiknek magunktól, eddig nem néztünk utána, hogy gondolkozásunk finomodjon, hogy a gondolatokat tettek kövessék, hogy ez (nem) vásárlásainkban is látszódjon. A prezentációk komolyak, alaposak, gondolatébresztők. Mindenki ki tudja venni belőlük azt, ahol éppen tart, ami neki abból kell.




A háztartási vegyszerek területén például arra gondoltam (látszik, mennyire vagyok beszűkült:), hogy kapunk majd új infókat egyik másik öko-szerről, alternatív lehetőségekről, elgondolkozunk, továbbgondolunk, stb. De arra nem számítottam, hogy egy ecet-mosószóda háztartás is tud továbbfejlődni. És még csak nem is a házi ecet és hamulúg csigázott fel. Hanem a spórolással kapcsolatos gondolat, amire Dia az egész feladatsorát kiélezte, szerintem zseniálisan.Hogy bármit használunk, tegyük azt ésszel, rendeltetészszerűen.

Mi történt eddig nálam? Megvettem a biológiai erjesztésű ecetet olcsón, majd locsoltam a kádba, csapra, mosógépbe... bőven. Mert ugye öko vagyok, ez nem károsítja a környezetet, fillérekért hozzájutok. De... - és most nem fogom az eredeti példát felhozni, az hetünk kis titka marad -, szóval a lényeg az volt, hogy öko ide vagy oda, az ecet se fán terem, hogy leszakítom flakonostul és locsolom. Azt is legyártják, energiát használnak, szállítják stb. Szóval nekem a mai nap tanulsága, hogy igenis ezzel is lehet takarékoskodni. Ha belegondolok, talán még a fele is elég lehet.Nem hiszem, hogy ezt a pénztárcámon megérzem majd, de ha évi egy-két flakon ecettel kevesebb, akkor ennyit tettem.

Itt az almaecet és hamulúg házi gyártásának leírása. Vállalás, hajrá lányok!

Na, írom akkor, hogy összesen, hetünkben (hatunkban, Dia!) eddig hogyan csapódott le az Ökokör hatása:
- Legnagyobb eredmény a vegyszerek, tisztítószerek, kozmetikumok terén érezhető. Ugyanis meg kellett számolni őket. És ha már számolunk, akkor szelektálunk. Tusfürdőt, körömlakkot, cipőpasztát, lejárt gyógyszert, festéket. Ez százalékosan mérhető adat, majd a végén kiderül, hogy mennyit javultunk:) Ahogy átnéztük az otthoni szerereket, szóba kerültek az alternatív lehetőségek, talán mindenki várja, hogy a rosszat jóra, a jót, még jobbra cserélhesse. Nem csak vegyszerhasználatban, hanem technológiában is érdemes lehet váltani (pl. mosószóda 60 fokon mos jó, de citromsavval keverve akár 40 fokon, jól írom Izi? nincs puskám)
- és ha már szelektálás, felmerült a babaklub egy új lehetősége: hozd-vidd, cserebere akció... ez még kidolgozás alatt van, de fontos hatása az Ökokörnek. 
- felmerült az igény egy adatbázisra, melyen szerepel, hogy a bizonyos termékekhez helyi szinten hol lehet hozzájutni. Itt nem csak a kosárközösségek lennének érdekesek, hanem a bio citromtól a foszfátmentes mosóporig akármi (akár nagyáruház szinten, hisze ha akarjuk, ha nem, azok is részei még az életünknek), ami egy lépés a jobb felé.
- karácsony téma folyamatosan jelen van: saját készítésű ajándékok, hol vásároljunk, mi az akció valódi ára
- saját készítésű kenyerek sülnek (jénai nélkül, szóóóóóóval nem muszáj hozzá "fogyasztani":), és kekszek is.
- és a szemeteszacskó és Linda esete, amiről ma tudta meg, hogy mennyire megbotránkoztaó gondlat elsőre.... hogy ne vegyünk CSAK azért nejlont, hogy kidobhassuk. És erre is van megoldás:) 
- a narancslé fogyasztás kérdése a TVE kisfilmje után kérdéseket vetett fel (illetve van, aki azóta nem vásárol narancslét), amire még nem találtunk választ: mi a rosszabb, ha megvesszük a narancslét, amiért a munkások éhbérért dolgoznak veszélyes körülmények között, vagy ha nem és akkor munkájuk sem lesz? Vajon hol kapunk fair trade narancsot, narancslét? Kapunk? 
http://www.youtube.com/watch?v=7GAeG39sxfs






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése