2014. március 10., hétfő

Egészséges életmód

Ma egy órában az egészséges életmód lehetőségeiről beszélgettünk. Már túl vagyunk azon, hogy mik az egészséges ételek, hogy milyen háztartási vegyszereket kerüljünk... most a közösségeink, a túlhajtottság került előtérbe. Az Ökokör munkafüzet témáit beszéltük át, közben folyamatosan ötletelve, hogy mit, hogyan tudnánk beépíteni saját környezetünkbe.

Nincs köztünk olyan, aki irodában, egyéb helyen dolgozna jelenleg, így a túlóra, stb kérdést igyekeztünk anyukaságunkra értelmezni. 


Nos, mi minden nap túlórázunk szerintem. Amikor évek után valaki megeszik egy pizzát egyedül... és nem érti, hogy mi volt most a furcsa.... ja, hogy senki nem esett le sehonnan, nem trutymákolt, vinnyogott, nem tocsog a tészta az almalében.... na ez már nagy baj. Idáig nem kéne eljutni, hogy kuriózumnak számít egy nyugodtan elfogyasztott ebéd.

Mit csinál egy tudatos (Ökokörös) anya? Elvileg persze....
- Nem járunk multiba, helyette piacolunk, saját zöldséget termesztünk, közösségi bevásárolunk.
- Nem veszünk készételt, magunk készítjük a vacsorát egészséges, friss alapanyagokból. Ehhez jön, hogy befőzünk és konzerválunk. Kenyeret sütünk. Sőt még a csokit is magunk készítjük.
- Ha mégis csomagolt terméket veszünk:) akkor bőszen olvasgatjuk a címkéket
- Sokat vagyunk friss levegőn, játszunk a gyerekekkel, nem tévézünk.
- Igyekszünk nem autóba ülni, helyette sétálunk, biciklizünk vagy tömegközlekedünk.
- Közösségi programokon veszünk részt, szervezünk.
- Vegyszermentes háztartást vezetünk, magunk készítjük a popsikrémet, dezodort, főzzük a szappant és a mosószert.
- Takarékoskodunk a vízzel, energiával
- Szelektíven gyűjtjük a szemetet, komposztálunk
- Kertészkedünk
- gyerekeink játékait igyekszünk magunk elkészíteni

- mossuk a pelenkájukat

És hát aki válaszkészen igyekszik gyereket nevelni, annak sok szempontból nincs egyszerű dolga. Soká alakul ki napirend, a gyerekek éjjel is kelnek, ragszkodóbbak. Ha igyekszünk az önállóságukat segíteni, akkor adunk nekik festéket, ollót, saját maguk kanalazzák a levest, kötik a cipőjüket, stb, ami maximális odafigyelést igényel. Ha nem ültetjük őket tévé elé... akkor úgy látom, hogy nincs pihenés, nincs megállás, lazulás a nap folyamán. Ez azért durván darál!

Ennyi jut most eszembe. Ezekre törekszünk, vágyunk megvalósítani, ki több, ki kevesebb sikerrel, más-más arányban, mikor hogy hozza az élet. Ez azonban mind IDŐ és ENERGIA.. és szervezés. Most akkor mi is van? Vajon meg kéne mindennek felelni? Vágyunk rá, oké... de lehetséges?


Megoldási lehetőségek, amikkel jelenleg kísérletezünk, már ami az anyukák lazulási lehetőségeit illetik. Meghatározni a hét bizonyos napját, délutánját, néhány óráját, amikor anya szigorúan elmegy otthonról. Ha ég a ház... apa majd eloltja.... Kell egy hobbi, egy csendes idő, egy könyv, egy kávé, egy nyugis bevásárlás. Egyedül, barátnővel, mindegy, de a gyerekek nélkül. Különben megőrülünk. Nem?
- Forrócsoki és pizza egyedül egy könyvvel a pizzériában.
- Könyvesboltba menni egyedül, átnézni minden könyvet, amit az elmúlt években csak szerettünk volna

- Úgy vásárolni akármit, hogy nem kell rohanni, nyugodtan át lehet gondolni mindent.
- Kiülni egy padra a Dunaparton.
- Barátnőzni.


A családdal is el lehet menni kirándulni, a közeli, olcsó helyek ötletbörzéje a következő alkalommal lesz.


A saját, magányos programok mellett szóba kerültek a környék közösségi lehetőségei is. Dunakeszin a Nagycsaládos Egyesület tevékenységéről beszélgettünk, ezen belül bővebben a Gyümölcskörről. Ennek lényege, hogy ha olyan gyümölcsfát látunk, amit senki nem gondoz, nem szed le, akkor a tulajdonosnak fel lehet ajánlani, hogy a Gyümölcskör tagjai leszedik, a tulajdonos pedig eldönti, hogy mit szeretne kapni cserébe: kérhet nyers, leszedett gyümölcsöt (felét pl), kérhet érte lekvárt, befőttet, de adhatja ingyen is. A kör tagjai levelezőlistán tartják a kapcsolatot, oda fut be a felajánlás és ott beszélik meg a munkamegosztást is. Lehet jelentkezni szedésre, befőzésre is, ebben az esetben még a kör tagjai közt is elosztásra kerül a végtermék. Közös szedések, befőzések is vannak a nyáron.

Szomszédünnep. Volt, akinek teljesen új volt ez a mozgalom, másnak az utcájában évek óta szokás. Lezárják az utcát (engedéllyel), asztalokkal kimennek az emberek, van pingpong, de volt már karaoke is. Idősek és fiatalok egyaránt. Plakát, felhívás, kis szervezés és elszántság kérdése mindössze.


Ez itt a reklám helye. Nem került említésre a közösségi kert, mert kb. mindenki ismeri, négy ökokörös család is tagja. Idén játszótér épül a kertben, remek hely a hasonlóan gondolkozó emberek összetalálkozásához. Mindig van téma, újdonság, megoldandó feladat, mindig van min gondolkozni, mindig van munka is. Amellett, hogy jó a társaság, biozöldségeket is lehet persze termeszteni, megtanítani a gyerekeket erre a nagyon fontos dologra: az ételeink nem a szupermarketek polcain nőnek, azokért dolgozni kell. Persze, ők nem dolgoznak, hanem a nádasban vagy egy kiásott gödörben játszanak.

Ültessünk gyümölcsfát. Vagy mást. Közterületre. Egy angol kisváros, Todmorden példája a TED-en, magyar felirattal. Nagyon jóóóóó! Valaki?

http://www.ted.com/talks/pam_warhurst_how_we_can_eat_our_landscapes?language=hu

1 megjegyzés:

  1. Ez a tedes megjegyzésed megint egészen elképesztő időpontban került a szemem elé: pont pár napja gondolkozom azon, h Dunakeszin is kéne egy ilyen Pam-es mozgalom idén ... ;-))) Én csatlakozom :) Csináljuk! Hol kezdjük?

    VálaszTörlés